Resepi Kek Pisang Nutella Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Senang rasa hati dapat selalu berkongsi resepi bersama teman lain. Kali ni saye nak kongsikan resepi kek pisang nutella. Awal mula cuba resepi kek ni from teman yang berkunjung at home. Kalau ada teman berkunjung pasti saye nak cuba resepi baru hasil dari cakap-cakap bersama teman tu. Actually saye sikit tak gagah diri kerana teman saye ni have a crazy idea pasal memasak kek. Antaranye resepi ni bermula dari idea my teman tu. Hasilnya pon tak jauh dari yang diinginkan. Oleh itu saya kongsikan bersama teman sini. Oke langsung sahaja tengok resepinye. Simak Jom.

Resepi Kek Pisang Nutella Mudah dan Sedap

Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • **ayak semua dan satukan**
  • 4 biji pisang berangan (kalau tak de, gantikan dengan pisang emas dalam 7-8 biji) saye
  • guna 2 biji pisang cavendish
  • 1 cawan minyak (nina guna minyak jagung)
  • 1 cawan gula (nak lagi sedap separuh gula putih, separuh gula perang) saye letak gula
  • kastor dan gula perang
  • 3 biji telur
  • ** blend semua**
  • 3 sudu besar Nutella – saye tambah

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Mudah dan Paling Sedap

Cara-cara Membuat :

  1. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.
  2. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.
  3. Alaskan loyang dengan kertas minyak, (Nina pakai loyang petak size 8inch). saye guna loyang bulat berlubang ditengah – sapu loyang dengan marjerin dan taburkan dengan tepung gandum.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 sama rata. Tambahkan coklat nutella ke dalam salah satu adunan tadi. Kacau rata.
  5. Sudukan 1 sudu besar adunan yang telah dicampurkan nutella. Kemudian sudukan pula aduanan yang kedua secara selang seli. Buat sehingga habis.
  6. Hiris nipis sebiji pisang dan hiaskan di atas adunan kek tadi.
  7. Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 1jam atau sehingga kek masak.
  8. Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak) . Kalau kukus, dalam 45 minit.
  9. Dah sejuk sedia dihidangkan.

mmm sedap sampai berpusing. Saye recomended teman cuba resepi ni kerana buat nagih terus. Oke sekian entry Resepi Kek Pisang Nutella ni jumpa next post dengan saye yer. Semoga berfaedah dan Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Marble Sukatan Cawan Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *