Resepi Kek Pisang Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Kembali bersama saya yang sudi berkongsi resepi kek bersama teman semua. Kali ni saye nak kongsikan resepi kek pisang mudah dan sedap. Actually resepi kek pisang banyak macam nye. Ada resepi kek pisang kukus, resepi kek pisang coklat, resepi kek pisang cheese, Resepi pisang lainnye bisa teman jumpai di artikel selanjutnye ye la. Awal mula buat resepi ni kerana my son and my hubby gemar sangat makan pisang. Kegemaran tu kerana faedah piasng banyak kali. But my son and my hubby kebosanan makan buah pisang so saye buat resepi kek pisang ni. Oke lah tanpa banyak cakap langsung sahaja tengok resepinya. SImak Jom.

Resepi Kek Pisang Mudah dan Sedap

Bahan-Bahan:

  • 1 3/4 cawan tepung biasa (430ml)
  • 2 sudu makan serbuk penaik / baking powder
  • 1/2 sudu makan garam
  • 1/4 sudu makan baking soda
  • 1/3 cawan butter atau mentega pilihan (80ml)
  • 2/3 cawan gula (160ml)
  • 2 biji telur, dipukul
  • 2 sudu makan sirap jagung gelap (dark corn syrup) Alternatif: sirap emas (golden syrup)
  • 3 biji pisang masak, dilenyek sebati

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Moist Mudah dan Sedap

Cara-Cara Membuat :

  1. Pukul telur dan lenyek pisang
  2. Ayak tepung bersama garam, serbuk penaik dan baking soda.
  3. Dalam mangkuk lain, gaulkan butter atau mentega pilihan anda dengan gula serta sisa bahan-bahan lain yang belum digunakan seperti corn syrup atau golden syrup.
  4. Masukkan telur didalam campuran butter dan gula itu tadi.
  5. Setelah itu, masukkan pula pisang yang telah siap dilenyek. Gaul lagi sehingga sebati.
  6. Gabung kesemua campuran bahan kering bersama campuran bahan basah sedikit demi sedikit.
  7. Lapiskan periuk perlahan (slow cooker) anda bersama sedikit mentega dan tepung agar mudah untuk dikeluarkan setelah masak.
  8. Masukan adunan kek ke dalam slow cooker anda, tutup.
  9. Masak selama satu hingga dua jam diatas api perlahan.
  10. Untuk pastikan sama ada kek benar-benar telah masak, ambil lidi dan cucuk kedalam kek berkenaan. Tarik lidi anda keluar kembali, jika lidi berkenaan bersih, bermakna kek anda telah siap untuk dimakan!

Mudah and sedap memang resepi kek ni. Faedah nya pon banyak. Antara nye :

Faedah Pisang :

  • Kaya kandungan vitamin dan serat kerana mengandungi 2 kali karbohidrat dibandung buah apel.
  • Sumber energi dari karbohidrat nye.
  • Menurunkan berat badan
  • Meningkatkan kesehatan otak
  • Mengobati jerawat
  • Menghaluskan kulit wajah
  • Mengatasi diabetes
  • Menyeimbangkan jumlah cairan
  • Mengobati sakit maag
  • Mengatasi anemia
  • Menyehatkan tulang
  • Menyembuhkan luka bakar
  • Mencegah penyakit jantung kerana mengandungi vitamin C dan flavonoid yang bersifat antioksidan serta dapat mencegah proses oksidasi lemak.
  • Memperlancar sistem pencernaan
  • Meningkatkan mood
  • Mengatasi gatal akibat terkena gigitan nyamuk
  • Melancarkan peredaran darah
  • Mengurangi rasa sakit ketika haid
  • Mengurangi pembengkakan
  • Mengobati sembelit

Oke Sekian entry Resepi Kek Pisang  ni semoga berfaedah. And selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Batik Cheese Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *