Resepi Kek Nestum Sukatan Cawan Mudah Dan Moist

resepikek.net – Salam Sejahtera semua. Apa Khabar? Teman sihat semua? Harap-harap begitulah hendaknya. Kembali lagi bersama saye yang sudi berkongsi resepi kek dengan teman. Kali ni saye nak kongsikan resepi kek nestum sukatan cawan. Yap nestum nak jadi bahannya. Actually keknestum ni banyak macamnye jer. ada kek nestum cheese, kek batik nestum and kek nestum yang nak saye kongsikan iaitu kek nestum sukatan cawan. Kenape banyak macam kek nestum tu? kerana memang sedap and moist, but tergantung pulak siapa yang buat kek tu. Saye nak kongsikan cara mudah kek nestum sukatan cawan. Oke langsung sahaja tengok resepi bahan and cara-cara yer.

Resepi Kek Nestum Sukatan Cawan Mudah dan Moist

Bahan-bahan

  • 250gm Butter
  • 200gm Gula Kastor
  • 230gm Tepung Kek – diayak (**)
  • 1 Sudu Teh Serbuk Penaik – diayak (**L
  • 70gm Nestum
  • 50gm Air Susu
  • 4 biji Telur Gred A
  • 3 Sudu makan Golden Syrup

Baca Juga : 5 Resepi Biskut Raya Sukatan Cawan Terkini Mudah dan Sedap

Cara membuat

  1. Griskan acuan berukuran 8x8inch. Laping dengan kertas serap minyak. Panaskan oven pada suhu 180c
  2. Satukan butter dan gula kastor lalu di pukul hingga kembang dan berkrim
  3. Masukkan telur sebiji demi sebijisambil dipukul hingga sebati
  4. Kemudian masukkan Nestum dan golden syrup lalu digaul rata. (Nina guna senduk aje)
  5. Akhir sekali masukkan bahan yang di ayak (**) sedikit demi sedikit sambil dikacau berselang seli dengan air susu.
  6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 1jam atau hingga kek masak.

Humm . Sedap tak kira nestum ni. Benar terasa moist and lemak manis nestum tu and jadi favorite para anak tentunya. Teman bisa cuba resepi ni at home yer. Kek ni elok dihidangkan penutup makan petang or siang. Pantas pulak teman sajikan saat bersantai and beraktifity. Oke sekian entry resepi kek nestum sukatan cawan ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Blog ini menitipkan resepi-resepi masakan like a biskut, sama ada resepi warisan keluarga, dari sahabat handai atau pun resepi yang diperolehi daripada surfing saya di alam internet ini, yang mana telah saya nyatakan sumber perolehannya. Jika anda sudi, anda juga boleh mencuba. Semoga berfaedah and Selamat mencuba 😀

Baca Juga : 7 Aneka Resepi Biskut Raya 2017 Wajib Cuba

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *