Resepi Kek Moist Coklat Kukus Paling Mudah Dan Lazat

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Semoga you in healthy always. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek moist coklat kukus. Awal buat kek ni saya penuh semangat but hasil tak memuaskan. The saya keep try. Banyak eror saya dapati. And now dah sikik ahli dalam buat kek ni. Oleh itu saya nak kongsikan resepi nya untuk penggila kek moist ni. Langsung sahaja semak jom resepi bahan and cara-cara.

Resepi Kek Moist Coklat Kukus Paling Mudah dan Lazat

Bahan untuk kek coklat

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )

  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat

Bahan B

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji telur (suhu bilik)

Cara-cara

  1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
  2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
  3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
  4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
  5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil.
  6. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
  7. Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
  8. Angkat … tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..

Baca Juga : Resepi Kek Marble Susu Azlina Ina yang Sedap

Bahan Untuk Topping Ganache Nyuurrm

Bahan-bahan

  • 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu besar butter
  • 1/4 cawan air panas

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
  2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
  3. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
  4. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
  5. Biarkan lebih kurang 15 – 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
  6. Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
  7. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
  8. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
  9. Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
  10. * mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist

Itulah bahan and cara-cara nya. Untuk teman yang baru pertama kali cuba dint give up if the result tak buat puas hati. Keep try like im. Oke sekian entry resepi kek moist coklat kukus ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Carrot Bakar Mudah dan Lazat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *