Resepi Kek Minyak Tanpa Susu Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Lama tak jumpa di blog ni. Semoga teman sihat selalu berlimpah rezeki. Kali ni saya nak berkongsi resepi untuk penikmat kek minyak. Kek minyak tu banyak macam je. Ada kek minyak bakar, kek minyak sukatan cawan and etc. But kerana at home takde telur so saya nak kongsikan resepi kek minyak tanpa telur. Saya guna dua bahan utama iaitu bahan adunan putih and coklat. Teman yang nak cuba sila sediakan bahan-bahan seperti dibawah ni. Oke lah langsung sahaja semak resepi nya. Untuk loyang saya guna loyang 8×8 / 9×9 – saya guna acu 8×8 – 4segi

Resepi Kek Minyak Tanpa Susu Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Kek Minyak Tanpa Susu

Adunan Putih :

  • 1 3/4 cawan tepung gandum}
  • 1 sk baking soda} – ayak bersama
  • 1/2 sk baking powder}
  • 1 cawan gula halus (saya guna 3/4 cwn)
  • 1/4 sk garam
  • 1/3 cawan minyak
  • 1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon – saya guna cuka makan 1 cawan air panas/susu segar panas – saya guna susu kotak
  • 1 sk esen vanilla

Baca Juga : 5 Resepi Kek Lapis Cheese Paling Sedap dan Mudah

Adunan Coklat :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum}
  • 1/4 cawan serbuk koko}
  • 1 sk baking soda}
  • 1/2 sk baking powder} – diayak bersama
  • 1 cawan gula halus
  • 1/4 sk garam
  • 1/3 cawan minyak
  • 1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon – saya guna cuka makan 1 cawan air panas/susu segar panas – saya guna susu kotak
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara Membuat Kek Minyak Tanpa Susu :

  1. Untuk adunan putih, campurkan bahan2 kering ke dalam mangkuk dan kacau rata. Dalam mangkuk berasingan, campurkan bahan2 basah. Tuang bahan2 yang basah ke dalam adunan bahan2 kering dan whisk hingga sebati dan adunan tak bergintil. Ketepikan.
  2. Lakukan proses yang sama untuk adunan coklat. loyang Marblekan adunan putih dan coklat berselang-seli di dalam loyang bergris dan alas kertas. Lorekkan adunan sedikit. bakar Bakar kek pada suhu 160C selama 45 min – 1 jam atau hingga kek masak ikut kepanasan oven masing2.

Siap dihidangkan and Hurm sedap terbaik ni. Resepi ni elok dihidangkan saat ada tetamu hadir dirumah. Or boleh pulak untuk buah tangan sodara jauh yang hadir at home. Oke sekian kongsi resepi kek minyak tanpa telur mudah and sedap ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Lapis Choco Horlicks Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *