Resepi Kek Marble Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera Semua Teman. Masih berpusing search ide resepi kek. Boleh la tengok post kali ni. Kerana saye nak kongsikan resepi kek marble. Kenape? Kerana pagi tadi my son berpesan mintak jajan kek marble. So sebagai ibu suri teladan saye nak buatkan buat my son and budak-budak lainnye. Actually saye dah sering buat kek merble ni. Kerana lama tak buat jadi saye tuliskan ulang di blog ni. Buat rakan jangan kira saye pandai buat macam-macam kek pasalnye saye jugak still learning memasak. Oleh itu mari berkongsi bersama saye. Oke tanpa banyak cakap langsung sahaja saya kongsikan resepinye. Tengok dibawah ye.

Resepi Kek Marble Mudah dan Sedap
Bahan-bahan

  • Loyang square saiz 9 x 9 dpt tinggi 2.5 inci
  • 210g self raising flour
  • 220g castor sugar
  • 290g butter SCS atau anchor salted (biarkan lembut tapi masih sejuk bila dipegang,
  • takmau butter yg cair lama diluar nanti kek berminyak dan kasar)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pure vanilla essence
  • 5 eggs (suhu bilik tak mau telur peti ais)
  • 2-3 sudu besar serbuk Koko

Baca Juga : Resepi Kek Batik Simple dan Sedap

Cara penyediaan

  1. Pukul gula dan butter sehingga kembang dan gebu sehingga warna putih krim
  2. Masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap biji putar lebih kurang 30 saat baru masukkan sebiji lagi. Buat sampai telur habis.
  4. Bila telur dah habis masuk dan sebati, slowkan mixer paling rendah, masukkan tepung sedikit sedikit dalam 3 kali masuk.
  5. Bahagikan separuh kepada dua adunan.. separuh tu masukkan serbuk koko 2-3 sudu besar.
  6. Masukkan dalam acuan selang seli dengan adunan koko. Bila habis, lorekkan dengan pisau membentuk corak marble dan hentak acuan sikit supaya kek nanti naik sama tinggi tak kembung.
  7. Bakar selama 40 ke 45 minit suhu antara 160 ke 170 ikut oven masing masing ya.. selalu kek x berapa jadi elok ni sebab kita x faham kerenah oven kita sahaja.

Mudah dan sedap pastinye la. Memang kek ni jadi kegilaan banyak budak. Tak heran my son pon mintak dibuatkan. Buat teman gagahkan diri buat kek ni kerana buat kek sendiri have a kepuasan tersendiri. Oke sekian entry Resepi Kek Marble ni. Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Tanpa Telur Simple dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *