Resepi Kek Marble Moist Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua Teman. Fyuuh Rasa capek jugak jadi ibu suri. But Buat family apapon saye lakukan. Diantara my activity saye cuba tuangkan resepi kek marbel moist. Kerana saye suka berkongsi bersama teman supaya berfaedah dunia akhirat. Resepi kek marble moist ni sikik berbeza kerana kombinasi minyak and butter yang melembutkan kek marble ni. Oke langsung sahaja saya kongsikan resepi nye. Simak Jom.

Resepi Kek Marble Moist Mudah dan Sedap

Bahan-bahan

  • 200 Grams Butter
  • 1/4 Cawan Minyak Masak/Minyak Sayur
  • 1 Cawan Gula
  • 2 Sudu Kecil Ovalette (Optional)
  • 2 Cawan Tepung naik sendiri (atau 2 cawan tepung gandum + 1 suduk kecil baking powder)
  • 1 Sudu Besar Esen vanilla
  • 4 Biji Telur gred A
  • 3 Sudu Besar Susu segar/Susu cair
  • 2 Sudu Besar Serbuk koko
  • Pewarna merah
  • Pewarna pink

Baca Juga : Resepi Kek Marble Mudah dan Sedap

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula dengan high speed selama 10 minit. Step ni kena sabar.
  2. Lepas tu masukkan ovalette dan esen vanilla. Pukul dengan medium speed dalam 5 minit hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu per satu. Dan pukul lagi dalam 5 minit.
  4. Pukul sampai sebati.
  5. Masukkan minyak masak tadi dan ratakan dengan low speed.
  6. Lepas itu, masukkan tepung sedikit-sedikit selang seli dengan susu segar/susu cair.
  7. Masukkan susu segar/susu cair.
  8. Sampai jadi gebu.
  9. Bahagikan pada warna asal, warna merah dan warna coklat (kita kacau dengan serbuk koko).
  10. Alas loyang bakar dengan baking paper atau sapu minyak/marjerin.
  11. Masukkan adunan selang seli ikut kita cara mana yang kita nak.
  12. Lorek-lorek kan guna lidi sate.
  13. Panaskan oven dulu selama 8 minit pada suhu 165-170. Kemudian bakar selama 40-45 minit atau hingga masak. Kalau guna oven kecil, bakar pada suhu 160 untuk 15 minit pertama. Kemudian turunkan suhu pada 140. Cucuk kek dengan lidi lepas 30 minit pertama. Kek dah masak kalau lidi bersih. Kalau masih belum masak, teruskan bakar menggunakan suhu yang rendah untuk elak kek mendap dan supaya masak sekata.
  14. Tunggu sampai masak.
  15. Ok, step yang penting untuk elak kek mendap (atau kekalkan kek gebu). Keluarkan kek dari oven dan letak atas redai dawai.
  16. Terlangkupkan perlahan-lahan.
  17. Tarik baking paper perlahan (jika guna).
  18. Dan terlangkupkan ke kedudukan asal dengan board cake atau pinggan/talam rata. Semua dengan perlahan-lahan ok. InsyaAllah kek kekal gebu.
  19. Ada corak redai dawai…cantik kan.
  20. Kek marble. Dah sejuk dalam sejam dan boleh potong. Gebuis, moist lembut dan bau wangi sangat.
  21. Sebelum ni saya hanya letak butter. Bila campur minyak sedikit, jadi lebih lembut. Itulah beza nye. Tak percaya kena buat baru tau.

mmm Sedap nyeerr ditekak kek ni. Saye dare you friends to make this cake recipe. Kerana memang sedap dan sangat lembut. Tak de kedai jual kek macam ni. Cuba sendiri jugak jugak punya kepuasaan hati. Oke sekian entry Resepi Kek Marble Moist ni and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Batik Simple dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *