Resepi Kek Lapis Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua rakan sejawat. Semoga semua rakan dalam perkongsian resepi kek ni sihat selalu. Malam tadi saye nak tido dapat sms ide resepi dari teman sejawat perkongsian resepi. Dalam sekejap saya langsung bangun nek tulis ulang resepi kek tu. Setelah tido saye langsung teringat resepi kek tu so saye kongsikan bersama rakan disini. Saye nak kongsikan resepi kek lapis mudah san sedap. Bahan nya mudah and cara pon mudah. Saye guna loyang or cawan 7” x 7″ x 3″. Secret kek jadi makin cantik recomended guna tepung hong kong. Waktu masak saye guna suhu mula 150c and bakar selame 10-15 minit. Lepas tu guna suhu sama selama 7 minit. Tak banyak cakap about cara-cara disini. Langsung tengok sahaja bahan and cara-cara nye. Simak Jom.

Resepi Kek Lapis Mudah dan Sedap

Bahan-Bahan:

  • 10 biji telur ayam size A
  • 150 gm holicks
  • 100 gm gula halus
  • 200 gm tepung Hong Kong
  • 1 sudu teh essen vanilla
  • sedikit perwarna kuning
  • 1 Tin kecil susu pekat manis
  • 16 ozs / 454 gm Mentega

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Sukatan Cawan Paling Mudah dan Sedap

Cara Penyediaan:

  1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang
  2. Masuk kan telur ayam satu persatu sampai habis
  3. Kemudian masuk kan holicks, susu pekat manis dan tepung gandum
  4. Kacau adunan shingga sebati akhir sekali masuk kan essen vanilla dan perwarna kuning.
  5. Sedia kan loyang 7” x 7″ x 3″ sapu kan sedikit mentega agak kek tidak melekat.
  6. Ambil satu sudu besar adunan dan bakar pada suhu 180 cc dengan mguna kan api atas dan bawah.
  7. Setelah adunan masak tekan2 kek agar rata kemudian masuk kan satu sudu besar adunan lagi
  8. Bakar mguna kan api atas sahaja buat lah begitu seterus nya sampai habis.

Memang mudah bukan. Saye yakin 1000% teman bisa cuba resepi ni at home. With result maks surely. Kek lapis ni bisa rakan hidangkan buat teman yang hadir in your home. Or rakan bisa hidangkan kek ni untuk budak or ibu mertua untuk lebih disayang. Oke sekian entry Resepi Kek Lapis Mudah dan Sedap ni. Semoga berfaedah buat rakan. Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Bakar Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *