Resepi Kek Lapis Cheese Sarawak Paling Sedap And Mudah

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. I hope you healthy always. Jumpa lagi dengan saye yang sudi berkongsi resepi dengan teman semua. Saye nak bersua kembali and berkongsi resepi kek lapis. Entry kali ni saye nak kongsikan resepi kek lapis cheese sarawak yang famous and melegenda tu. Siape disini yang tak tahu kek ni. Semua pasti tahu resepi ni. Kerana memang sedap and jadi favorite ramai keluarga. Untuk tman peminat kek ni yang nak ingin buat resepi ni bpleh la semak resepi ni and share ke sosmed. Oke lah saye langsung sahaja saye kongsikan resepi tu. Jom semak resepi nya.

Resepi Kek Lapis Cheese Sarawak Paling Sedap and Mudah

Bahan-bahan Kek Lapis Cheese Sarawak :

  • 400g Mentega
  • 225g Cream Cheese
  • 4 tbsp Susu Pekat
  • 20 biji Kuning Telur
  • 5 biji Putih Telur
  • 220g Gula
  • 420g Tepung Gandum
  • 250g Keju Cheddar – parut

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Moist Kukus Paling Sedap and Lazat

Cara-cara membuat Kek Lapis Cheese Sarawak :

  1. Pukul mentega, cream cheese & susu pekat sehingga kembang.
  2. Dlm mangkuk berasingan, pukul telur & gula sehingga kembang & pekat.
  3. Campurkan kedua2 adunan sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung & gaul sehingga sebati.
  5. Minyakkan & alas tin.
  6. Ratakan 6 sudu makan adunan & gril api atas sahaja sehingga permukaan kek perang.
  7. Tekan permukaan kek supaya rata.
  8. Ratakan 6 sudu makan adunan, taburkan cheese cheddar, gril sehingga perang & tekan permukaan supaya rata.
  9. Ulangi proses melapis, tabur cheddar cheese setiap selang lapis sehingga habis adunan.
  10. Bakar lapisan terakhir 180C 10minit.
  11. Kek ini tahan lama & boleh di simpan dlm peti sejuk > 1 bulan.

Tu la resepi yang famous and cara and bahan-bahannya. Oke sekian entry resepi kek lapis cheese sarawak ni. Trima kasih untuk teman yang sudi berkunjung ke blog yang sederhana ni. Semoga selalu bisa berkongsi resepi and semoga selalu berfaedah. Untuk teman yang baru mahu mulai belajar masak memasak tak perlu hilang percaya diri. kerana saya disini jugak masih belajar. Oke sekian and Selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Moist Kukus Sukatan Cawan Simple dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *