Resepi Kek Lapis Cadbury Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Sekejap je tido malam ni. Biasa la sebagai ibu suri teladan must siaga jaga anak-anak. Selain tu harus pandai passal masak-masak. Actuali saye tak pandai, only senang cuba resepi kek baru. Saye dah cuba resepi kek lapis cadbury. Oleh tu saye nak kongsikan bersama teman visitor blog ni. Kalau teman berpusing pasal ide resepi kek boleh la tengok blog saye ni. Kenape resepi kek lapis cadbury? Kerana kek ni merupakan antara kek yang sangat famous bagi rakya melayu. For teman yang suka mencuba resepi kek baru. Resepi ni sangat elok dicuba kerana bahan-bahan dan cara cara pon mudah. Selain tu kalau teman dah pandai buat resepi kek ni, teman bisa cuba versi dengan bahan berbeza like a guna nestrum dengan tepung horlicks. Ye la cukup cakapnye. Langsung sahaja bahan-bahan dan cara-cara. Simak Jom.

Resepi Kek Lapis Cadbury Mudah dan Sedap

Bahan-bahan: guna loyang 9″ x 9″

  • 450g mentega berkualiti tinggi
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum (diayak)
  • 220g gula halus
  • 10 biji telur
  • 100g tepung biskut marie
  • 65g serbuk horlicks
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury
  • pewarna kuning – optional

Baca Juga : Resepi Kek Lapis Sarawak Mudah dan Sedap

Cara-cara Membuat :

  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  5. Ambil 7 sudu besar adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  6. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga.
  7. Sejukkan kek sebelum dipotong.

Nota:

  • Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
  • Serbuk Horlicks boleh digantikan dengan serbuk nestum bayi jika suka.
  • Susu dan gula boleh dikurangkan atau dilebihkan mengikut citarasa sendiri.
  • Gunakan mentega yang berkualiti tinggi untuk dapatkan hasil yang baik. Contoh jenama Anchor dan SCS.
  • Acuan saiz 9″ x 9″ digunakan untuk kek yang tidak terlalu tinggi. Boleh juga menggunakan loyang 8″ x 8″.

cara menyusun coklat :

  • Bakar adunan terlebih dahulu.
  • Kemudian susunkan coklat secara rawak.
  • Tutupkan coklat dengan adunan seterusnya dan bakar hingga keperangan.
  • ATAU masukkan adunan dan susunkan coklat secara rawak dan bakar.
  • Terpulang pada keselesaan masing-masing.
  • Setiap layer dibakar/digril lebih kurang 7-10 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.

Memang mudah dan sedap kek ni. Budak at my home pon waktu tu lahap benar makan kek ni. Oleh tu teman must cuba buat dirumah. Oke sekian entry Resepi Kek Lapis Cadbury ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Marble Susu Paling Lazat dan Faedahnya Untuk Anda

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *