Resepi Kek Coklat Moist Kukus Paling Sedap And Lazat

resepikek.net – Salam Sejahtera semua. Semoga teman sihat selalu. Kali ni nak tayang resepi coklat. Yak saye yang suka berkongsi pasal resepi nak kongsikan resepi kek coklat kukus paling sedap. Kerana actually resepi ni secret turun temurun dari family akak punya kawan sekampong. Walopun saye tak ahli pasal memasak kek but saye terus cuba and share supaya berfaedah untuk teman semua. Kerana saye suka kek yang sedap and moist macam ni. Untuk teman peminat kek coklat yang moist ni boleh cuba and share how your cake. Oke lah tanpa banyak cakap langsung sahaja saya kongsikan resepi tu. Jom semak resepinya.

Resepi Kek Coklat Moist Kukus Paling Sedap and Lazat

Bahan-bahannya :

  • 4 biji telur (gred A)
  • 1 cwn gula halus (el pakai gula perang sbb xterlalu manis dan jdkan kek lgi sedap)
  • 1/2 cwn susu pekat (el taruh 1/4..sbb xmau manis sgt)
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 1/4 cwn tpg gndum*
  • 1 cwn serbuk koko*
  • 1sd kecil soda bikarbonat*
  • 1sd kecil baking powder*
  • *bhn2 trsebut perlu diayak trlebih dhlu ye :))

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Bakar Sukatan Cawan Mudah dan Sedap

Cara-cara membuatnya :

  1. Pukul telur brsma gula hingga kembang. Guna whisk je pon boleh.
  2. Dh kembang msukkan susu pekat, minyak n susu cair.
  3. Dh sebati masukkn bhn2 yg dh diayak tdi ye.
  4. Kemudian msuk dlm bekas yg hendak d kukus dan kukus.
  5. *Perlu d ingtkan jika kecil bks trsbt maka kjp dlm 15mnt atau stgh jam, tpi jika sepenuhnya 1bncuhan itu dlm 1bks, maka kukus dlm 1jm stgh ye…pastikan jgn bukak2 pengukus semsa sdg msk*

Topping :

  • 200 gm choc.compound (boleh juga guna cooking choc.biasa ya)
  • 3 sd besar susu pekat (resepi asal 5sudu bsr susu pekat)
  • 3 sd bsr minyak masak 1 1/2 tin susu cair.

nilah kek paling hot and moist. Maybe dah banyak kali repeat buat kek coklat moist kukus ni. Sebab memang sedap and lazat. Teman shud try at home yer. Sediakan bahan and semak cara-cara. Oke sekian entry resepi kek coklat kukus Paling sedap ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Moist Bakar Mudah dan Sedap Istimewa

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *