Resepi Kek Coklat Moist Cheese Meleleh Sedap Dan Mudah

resepikek.net – Assalamuallaikum and Salam Sejahtera semua kawan sehati. Jumpa kembali dengan saya untuk berkongsi resepi kek coklat moist cheese meleleh sedap ni. Kenapa saya kongsi respei ni? Kerana ahad lalu saya menerima kunjungan dari saudara saya iaitu akak and adik saya tercinta. And mereka bawa kek ni. Dah tentulah saya ingin buat hehe. And saya ask about bahan-bahan and cara-cara penyediaannya. Mereka pon berkongsi kepada saya. Oleh itu untuk belajar saya and kawan yang nak buat resepi kek coklat moist cheese meleleh ni saya write disini pulak. Oke semak sahaja resepi bawah ni.

Resepi kek coklat moist cheese Meleleh Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Kek Coklat Moist Cheese Meleleh

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn koko
  • 1 cwn milo
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 cwn minyak masak/olive oil
  • 1 cwn air panas
  • 1 cwn gula
  • 4 bjk telor
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Baca Juga : 3 Resepi Kek Cheese Mudah dan Sedap Terbaik

Cara-cara Membuat Kek Coklat Moist Cheese Meleleh

  1. Masukkan semua adunan ke dalam bekas
  2. Mix kan semuanya sehingga sebati
  3. Bakar masak sehingga 30-45 minit..masak sehingga masak

Bahan-bahan Untuk Cream Cheese

  • 250g cream cheese
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
  • **Aku tambah fresh yogurt nak gantikan Whipping Cream

Baca Juga : Resepi Kek Carrot Cheese Simple dan Paling Sedap

Cara-cara Cream Cheese

  1. Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
  2. adunan ini memang cair.
  3. (bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)
  4. Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan Kek Coklat Moist Cheese Meleleh

  1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
  2. Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
  3. Parutkan cheddar cheese di atas kek.
  4. Siap dihidangkan.

Hurm sedap nyerrr. Terngiang aroma and rasa kek ahad lalu. Untuk kawan yang nak cuba boleh share cerita di sini. Hasil kek saya tak memuaskan but saya keep try esok again. Oke sekian kongsi resepi kek coklat moist cheese Meleleh ni. Semoga berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : 5 Resepi Kek Lapis Cheese Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *