Resepi Kek Coklat Moist Cheese Bakar Ringkas Dan Lazat

resepikek.net – Salam Sjeahtera semua kawan sehati. Apa khabar hari ni? Semoga selalu berlimpah rezeki and kesihatan. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek coklat moist cheese bakar yang simple and lazat tu. Kerana saya and family pon gemar makan kek coklat cheese ni and utk teman yang nak cuba buat resepi ni saya kongsikan resepi nya dibawah yer. Langsung sahaja semak jom bahan-bahan and cara cara ‘

Resepi Kek Coklat Moist Cheese Bakar

Bahan-bahan Kek Coklat Moist Cheese Bakar

Bahan-bahan A

  • 2 biji telur
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 cwn gula halus
  • 1 cwn minyak masak
  • *1 cwn serbuk koko
  • *2 cwn tepung gandum
  • *1 s/k baking powder
  • *1 s/k soda bicarbonat
  • 1 s/k esen vanilla
  • 1 s/k cocoa emulco@perisa coklat(x de x pe)
  • 1 cwn air panas…
  • Bahan bertanda * diayak bersama

Baca Juga : 5 Resepi Kek Lapis Cheese Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Lapisan Cheese

  • 250gm Cream Cheese
  • 1 cwn gula kastor
  • 1 biji telur

Cara-cara Menyediakan Kek Coklat

  1. Pukul telur bersama gula sehingga gula hancur dan kembang
  2. Masukkan vanilla + cocoa emulco dan putar sebentar
  3. Masukkan susu..putar lagi dan masukkan minyak dan putar sebentar.
  4. Masukkan bahan yg telah diayak…apabila dah sebati masukkan air panas dan kacau sehingga sebati
  5. Masukkan kedalam loyang yang telah disapu dengan majerin dan alas dengan kertas minyak biar senang nak keluarkan nanti
  6. Panaskan oven dahulu…boleh dimasak dalam 30-45minit..sehingga atasnye kering untuk letakkan lapisan cheese nanti
  7. Ambil sedikit adunan tuk buat corak diatas lapisan cheese.

Baca Juga : Resepi Kek Moist Coklat Kukus Paling Mudah dan Lazat

Cara-cara Menyediakan Cheese

  1. Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese.
  2. Pukul cream cheese sehingga gebu.
  3. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati

Cara-cara Menyediakan Coklat Moist Cheese Bakar

  1. Selepas 30-45min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi(bila atas kek sudah kering)
  2. Sudukan cream cheese tadi perlahan2..ratakan keseluruh atas kek
  3. Paipkan adunan coklat tadi atau blueberry jem atas cheese, & lorekkan ikut suka.
  4. Bakar lg selama 15 min atau sehingga cheese masak
  5. Siap
  6. Biar btul2 sejuk baru potong.

Sedap terbaik. Resepi ni memang dah beberapa kali saya cuba but hasil tak memuaskan. Oleh itu utk teman yang dah cuba boleh lah berkongsi pengalaman buat resepi ni. Oke sekian kongsi resepi kek coklat mosit cheese bakar ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Lapis Choco Horlicks Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *