Resepi Kek Coklat Moist Bakar Sukatan Cawan Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Apa Kabar hari ni? Semoga always good. Kembali lagi bersama saye yang gemar berkongsi dengan teman. Entry kali ni saye nak kongsikan resepi resepi kek coklat moist bakar sukatan cawan. Resepi kek ni baru sahaja saye buat hujung bulan ni antara permintaan anak saye and budak-budak lain kat rumah saye. But saye pulak bagi syarat buat anak saye and budak-budak lain. Syarat tu buat ulang kaji siap-siap dulu. Maklumlah dekat pekan kena ambik final exam. Oke tanpa banyak cakap langsung sahaja saye kongsikan resepi tu. Tengok Jom.

Resepi Kek Coklat Moist Bakar Sukatan Cawan

Bahan-Bahan :

  • 1 1/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
  • 1 Cawan Minyak Jagung
  • 1 Cawan Gula Kastor
  • 3/4 Cawan Serbuk Koko
  • 1 Cawan Susu Cair
  • 1 Sudu Teh Serbuk Vanilla
  • 1 Biji Telur

Baca Juga : 7 Aneka Resepi Biskut Raya 2017 Wajib Cuba

Cara-Cara :

  1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
  2. Masukkan minyak, susu, gula, serbuk koko dan vanilla. Gaul sebati.
  3. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
  4. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.
  5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180’c) selama 45 minit.

Tips Tambahan 

  • Kalau guna serbuk koko Vanhouten bolehla masukkan 1 cawan.

Baca Juga : 5 Resepi Biskut Raya Sukatan Cawan Terkini Mudah dan Sedap

Topping Coklat;

  1. Ambil 1 cawan milo.
  2. Bancuh dengan 5-6 sudu air panas.
  3. Tuang atas kek dan ratakan.
  4. Taburkan coklat rice dan coklat chips.

Cara Lain Topping Coklat

  1. Patahkan coklat compound atau guna coklat coins, masukkan dalam bekas steel.
  2. Didikan air panas dalam kuali, masukkan bekas steel.
  3. Bila coklat mencair, kacau dan masukkan susu cair.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit sahaja, supaya ianya pekat.
  5. Gaul sebati, kemudian tuang atas kek.
  6. Taburkan coklat rice & coklat chips.

Mudah kan?? Resepi ni elok pulak teman hidangkan dalam perayaan hari jadi anak. Agaknya anak semangat belajar. So teman shud try at home yer. Oke sekian entry resepi kek coklat moist bakar sukatan cawan ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : 10 Resepi Biskut Raya 2017 Terbaru Paling Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *