Resepi Kek Coklat Kukus Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua rakan. Jom kitas berkongsi bersama saye yang selalu senang cuba resepi kek baru. Pagi tu saye shopping bersama ibu suri lainnye. Biase la bercakap pasal ide ide resepi kek. Ada satu ide yang sedang dicakap waktu tu. Cakap pasal resepi kek coklat kukus. Banyak macam kalau kek kukus tu. Alhasil niat hari saye and ibu suri lainnye mahu cuba resepi tu. memang banyak kegagalan kami jumpai waktu tu. But saye tak menyerah sampai cuba berapa kali and Alhamdulillah dah jadi mudah mana sedap. Oleh pengalaman tu saye nak kongsikan resepi kek tu di blog in. Biar tak habis dimakan waktu. Oke simak jom bahan dan cara-cara resepi kek nye.

Resepi Kek Coklat Kukus

Bahan-bahan Kek Coklat Kukus :

Bahan Satu

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula

Bahan Dua

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan Tiga

  • 3 biji telur – blend guna blender

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Kukus Sukatan Cawan Mudah dan Sedap

Cara-cara:

  1. Campurkan kesemua bahan satu dalam periuk.
  2. Panaskan sebentar atas api dan kacau hingga sebati
  3. Masukkan bahan dua dan bahan tiga ke dalam bahan satu.
  4. Gaul sebati Panaskan kukusan hingga air mendidih
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang atau bekas plastik tahan panas ikut citarasa anda.
  6. Kukus selama 1 jam.
  7. Pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain supaya air tidak menitik ke atas kek.
  8. Bila dah sejuk, boleh disiram coklat cair dan ditabur coklat urai.

Resepi Coklat Cair

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat

Cara-cara:

  1. Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat

Resepi kek coklat kukus ni elok sangat dihidangkan as a camilan menjelang petang. Teman bisa juga cuba resepi ni sebagai hadiah buat teman lainnye waktu hari raye. Resepi ni memang recomended di cuba at home. baca sikik bahan and sediakan bahan then lets try. Oke sekian entry Resepi Kek Coklat Kukus ni. Saya yakin teman bisa cuba resepi ni kerana budak-budak memang suka kek ni. Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Marble Pelangi Istimewa Paling Sedap

 

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *