Resepi Kek Coklat Cheese Mudah And Lembut Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua. How your day? Semoga semua good and you sihat selalu. Seperti biasa saya nak hapdet blog ni dengan berkongsi resepi kek coklat cheese. Kek coklat cheese merupakan diantara jenis kek yang menjadi kegemaran anak and orang orang. Kerana rasa lembut and sedap dari kek ni. Selain tu bahan-bahan untuk membuat kek ni sangat mudah didapatkan. Cara pon relative mudah. Oke langsung sahaja untuk teman penyuka kek coklat cheese saya kongsikan resepi nya.

Resepi Kek Coklat Cheese Mudah and Lembut Sedap

Bahan-bahan Kek Coklat

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 3/4 cawan tepung (diayak)
  • satu sudu kecil soda bikarbonat
  • satu sudu kecil baking powder
  • 4 biji telur gred B (blend je senang)

Cara membuatnya

  1. Campurkan gula, serbuk koko, susu pekat, susu cair dan minyak jagung dalam periuk yang kecil di atas api yang sederhana. Kacau sampai berkilat dan semua bahan sebati.
  2. Telur korang blend je semua
  3. Bila dah berkilat korang curah dalam mixer untuk campuran tadi
  4. Masukkan soda bikarbonat dan baking powder
  5. Masukkan telur dan tepung secara berselang seli
  6. Bila dah sebati semua boleh la bahagikan kepada 2 bahagian

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Cheese Leleh Mudah dan Lembut Sedap

Bahan-bahan Cheese Kek

  • Satu buku cream cheese (ala yang macam buku sabu basuh tu). Nak guna philadelphia pun boleh.
  • 1 cawan gula kastor (blend je gula biasa)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar air

Cara membuatnya

  1. Sementara tu boleh la korang panaskan pengukus dahulu.
  2. Basuh mixer tadi untuk buat cheese kek pulak
  3. Cream cheese boleh keluarkan sejam awal dari peti sejuk
  4. Masukkan cream cheese dalam mixer dan kacau
  5. Tambahkan gula kastor dan kacau lagi
  6. Masukkan telur, tepung dan air satu sudu.
  7. Kacau sehingga sebati.

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Mat Gebu Mudah dan Sedap

Cara untuk mengukus coklat cheese kek

  1. Tadi kan dah panaskan pengukus lebih awal
  2. Jangan lupa balut penutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis
  3. Bekas untuk dikukus disapu dengan sedikit marjerin
  4. Kek coklat tadi dibahagi dua. Masukkan bahagian yang pertama dan kukus lebih kurang 15 minit.
  5. Bila dah sedikit keras boleh masukkan cheese kek tadi dalam masa 15 minit.
  6. Last sekali bila cheese dah masak sikit boleh masukkan bahagian kedua kek coklat.
  7. Kukus sampai masak. Nak tau masak ke tak boleh cucuk dengan garfu dan kalau berminyak still tak masak lagi.
  8. Dah masak biarkan seketika dalam pengukus
  9. Keluarkan dan sejukkan di luar. Lepas tu bila dah sejuk masuk dalam peti sejuk
  10. Last sekali makan. Hurrmmm Delicious.

Oke itulah bahan and cara membuat kek coklat cheese. Jika teman nak search resepi kek boleh ambil dari sini ja. Kerana saya suka berkongsi. Oke sekian entry resepi kek coklat cheese ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Marble Gebu Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *