Resepi Kek Coklat Bakar Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Dah makin jarang bereksperimen resepi kek. Al maklum la dah jadi ibu suri. So saye write sahaja resepi yang penah saye buat. Oke kali ni saye nak kongsikan resepi kek coklat bakar. Awal mula buat resepi ni kerana help teman yang dapat order kek ni. Kesian pulak nak tolak. Lagipon belum jadi ibu suri so saye help request teman tu. And Alhamdulillah hasilpon tak mengecewakan. Oleh itu saye nak kongsikan resepi bahan and cara cara dengan teman kat sini. Oke tengok resepi nye Jom.

Resepi Kek Coklat Bakar Mudah dan Sedap

Bahan-bahan :

Bahan A :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1st baking powder
  • 1st soda bikarbonat
  • 1 cawan serbuk koko

Baca Juga : Resepi Kek Marble Kukus Mudah dan Sedap

Bahan B :

  • 4 biji telur
  • 2 cawan gula halus
  • 1 cawan minyak sayur
  • 1 cawan susu pekat~aku tambah lagi dalam 3sb
  • 1 1/2 cawan air panas

Cara-cara :

  1. Satukan bahan A dan ayak…kemudian ketepikan
  2. Pukul telur dan gula hingga putih guna high speed
  3. Masukkan susu dan minyak pukul dengan low speed
  4. Masukkan bahan A dan gaul sebati
  5. Last baru masukkan air panas kacau rata
  6. Lenserkan loyang dengan mentega dan tepung
  7. Tuang adunan dan bakar 1 jam suhu 140-150°c hingga masak…kalau suhu kuat sangat nanti kek merekah dan kurang moist…
  8. Sejukkan baru toppingkan dengan coklat…

Baca Juga :

Bahan Topping Coklat Biasa :

  • 1/2cawan susu cair
  • 3sb susu pekat
  • 200gm coklat masak ~1 bar/paket kecil
  • 2sb butter

Cara-cara :

  1. Cairkan secara double boiled susu cair dan susu pekat
  2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair
  3. Padamkan api baru masukkan butter dan kacau hingga butter cair
  4. Boley curahkan atas kek yg dah sejuk
  5. Kalau nk lg cair ley tambahkan sedikit air panas…yg ni aku skip sbb nk pekat cket

Resepi kek ni memang famous jadi orderan. Teman pon bisa cuba resepi ni at home. Resepi ni pulak jadi kegemaran banyak anak. So buat teman yang dah ada anak bisa buat senang hati anak. Oke sekian entry resepi kek coklat bakar ni. Semoga berfaedah and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Bakar Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *