Resepi Kek Cheese Sukatan Cawan Paling Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Niat hati saye nak kongsikan resepi kek cheese sukatan cawan. Sikik story abot kek sukatan cawan ni. Sebelum jadi ibu suri saye tak pandai masak. Oleh itu saye banyak cuba resepi or bereksperimen dengan pelbagai macam resepi. Antaranya resepi ni. Awal mula saye tetiba rasa nak makan kek cheese tapi bila nak buat tak ada cream cheese kat rumah. Alhasil i have a idea guna slice cheedar cheese sahaja. Saye buat bersama amik sebelah rumah. Malam tu start from bajan dengan berat 1 kg apabila disalut dengan parutan cheddar cheese jadi begitu gebu enak. Lebih lagi Cheese kek tu saye tuang dalam sukatan cawan sederhana. Hasil nye kat bawah ye. Langsung sahaja saye kongsikan eksperimen resepi tu

Resepi Kek Cheese Sukatan Cawan Paling Mudah dan Sedap

Bahan-Bahan kek Cheese Sukatan Cawan :

  • 1/2 @ 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
  • 1 Cawan Minyak Jagung
  • 1 Cawan Gula Kastor
  • 1 Cawan Susu Cair
  • 1 Biji Telur
  • 1 Sudu Serbuk Vanilla
  • Perisa / Serbuk Koko/ Buah (Ikut Suka)
  • 5 Keping Cheese Cheddar

Baca Juga : Resepi Kek Batik Coklat Mudah dan Paling Sedap

Cara-Cara Penyediaan Kek Cheese Sukatan Cawan :

  1. Panaskan susu dan masukkan cheese.
  2. Kacau sehingga semua cheese cair dan ketepikan.
  3. Pukul telur dalam bekas, sehingga kembang & berbuih.
  4. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Masukkan minyak, susu cheese dan serbuk vanilla.
  6. Pukul sehingga semuanya menjadi adunan yang sebati.
  7. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
  8. Kukus / Bakar (180’c) selama 30-45 minit.

Alhamdulillah waktu tu atas izin Allah SWt saye dah behasil bereksperimen. Meskipon tak sesuai 100% hasil nye. Buat rakan yang sedang belajar resepi kek sangat saye recomended cuba resepi ni. Kerana mudah and sikik bahan. Selain tu jika cara-cara sesaui akan behasil dengan rasa yang sedap benar. Kek ni sangat elok dihidangkan buat budak-budak agaknya selalu sihat and fit. Oke sekian entry resepi kek cheese sukatan cawan ni. Sila cuba resepi ni di rumah dan jangan lupa berkongsi dengan rakan-rakan Anda. Semoga berfaedah and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Cup Kek Coklat Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *