Resepi Kek Cheese Spesial Raya Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Apa Khabar hari ni? Semoga sihat selalu yer. Kalok saye tak boleh tak sihat kerana harus update blog ni. Kali ni saye nak kongsikan resepi kek cheese spesial raya. Bahan-bahan yang saye guna bisa teman tengok kat bawah yer. Untuk loyang saya guna 8.5 inch. Untuk hasil moist bakar kek kepanasan 150 derajat celcius selama 30-40 minit. Kek cheese ni ramai penggemar saat raya. Kerana memang sedap and pantas disajikan untuk tamu yang hadir saat open house. Oke langsung sahaja saye kongsikan resepi bahan and cara-cara. tengok bawah jom.

Resepi Kek Cheese Spesial Raya Mudah dan Sedap

Bahan: Untuk 2 biji Cheese Cake

Bahan :

  • 1 paket biskut marie munchy perisa asli 300g
  • 1 paket buttercup .

Cara-cara :

  1. Hancurkan biskut. Tumbuk biskut dengan lesung. Pastikan tidak terlalu lumat. JANGAN kisar halus.
  2. Gaulkan biskut yang telah di hancurkan dengan buttercup yang telah lembik.
  3. Pastikan sebati.
  4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian untuk 2 base cake.
  5. Masukkan setiap 1 bahagian ke dalam loyang dan tekan-tekan.
  6. Biarkan seketika.

Baca Juga : 10 Resepi Biskut Raya 2017 Terbaru Paling Sedap

Layer Cheese Cake: (Untuk setiap satu kek)

Bahan:

  • Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan)
  • 200ml whiping cream jenama Anchor
  • 2 biji telur gred C (dibuang pusat)
  • Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh.
  • Satu sudu kecik (sudu teh) isen vanila
  • 120gm gula kastor

Cara-cara:

  1. Masukkan cheese cream, whiping cream, gula kastor, isen vanila, dan sunquit.
  2. Putar sehingga sebati.
  3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul lagi adunan. (Pastikan jangan terlalu lama adunan di pukul. Cukup sekadar sebati sahaja.)
  4. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam loyang yang mempunyai base tadi.
  5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 150 darjah celcius selama 30-40 minit.
  6. Tengok kalau dasar kek dah keperangan sikit2 maknanya dah masak.
  7. Biarkan kek seketika di dlm oven supaya kek tak terkejut dan merekah secara mendadak.
  8. Bila dah sejuk, keluarkan kek.sejukkan dulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
  9. Bila kek dah sejuk boleh di hias dengan blueberry.
  10. Potong kek dgn menggunakan pisau yang di rendam dengan air panas agar potongan nampak cantik dan tidak serabut.
  11. Sedia untuk di hidang.

hmmm so delicious. Sedap sekali kek ni. Terasa sangat lembut dalam tekak. Boleh la jadi kegemaran saye and keluarga. Selain tu teman cuba tengok berapa kawan yang gemar dengan kek cheese ni. Pantas pulak teman cuba at home. Oke sekian entry resepi kek cheese spesial raya ni. Semoga berfaedah untuk teman and keluarga. Selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Batik Empire Raya Mudah dan Sedap

 

 

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *