Resepi Kek Cheese Meleleh Paling Sedap Dan Mudah

resepikek.net – Salaam Sejahtera semua teman. Apa khabar this day. I hope you in healthy always. Kembali lagi bersama saye yang sudi berkongsi resepi kek. Entry kali ni niat hati nak kongsi resepi kek cheese meleleh. Kenape kerana cheese meleleh sedap sangat. Oke langsung sahaja saya kongsikan resepi nye. Tengok bahan-bahan and cara-cara jom.

Resepi Kek Cheese Meleleh Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan untuk Kek

  • 100 grm (1 cawan) tepung hongkong
  • 60 grm (3/4 cawan) tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Semua bahan diatas diayak dan bubuh dalam mangkuk
  • 1 sudu besar ovellette
  • 100 grm (2/4 cawan) gula castor
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 50 ml air dari peti sejuk
  • 75 grm butter cair

Cara-cara Penyediaan :

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan ovellette. Pukul lagi.
  2. Masukkan Butter cair dan air juga esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masuk tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Boleh diwarnakan dan bubuh perasa atau plain begitu sahaja.
  5. Bakar hingga masak ikut suhu oven anda.
  6. Boleh di bubuh adunan pada dua loyang berukuran sama untuk memudahkan kita melapis cream filling.

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Kukus Mudah dan Sedap

Bahan Custard Vanilla Cream Filling

  • 1 Cawan fresh milk
  • 3 sudu bsr castor sugar
  • 1 sudu bsr tepung jagung
  • 1 1/2 sudu besar tepung custard
  • 3 biji kuning tellur
  • esen vanilla

Cara-cara Penyediaan

  1. Panaskan susu dalam periuk dengan api yang kecil
  2. Dalam mangkuk kecil bancuh tepung jagung, tepung custard dan telur kuning juga sedikit susu panas tadi sambil terus dupukus dengan whisk suapa ia x berbentel.
  3. Tuang bancuhan telur dan tepung tadi ke dalam periuk susu sambil terus digauli hingga ia pekat
  4. Bubuh sedikit esen vanilla.. bila dah pekat tutup api
  5. Bubuh dalam mangkuk dan ditutup dengan plastik warp. Simpan dalam fridge
  6. Bila kek dah masak sejukkan sebentar dan keluarkan/ tebalkan di redai kek
  7. Bila kek betul betul sejuk tuang dan sapu custard cram tadi ke seluruh permukaan kek
  8. Tindih kek lagi satu keatasnya.

nota: custard crm ni saya reka sndri ye sbb mmg minat sgt dgn rasenye dn trfikir kalau di layer pd kek tentu sdp maka itu saya buat pd kek ini. kalau anda xpercaya cuba buat pasti x mengecewakan.
Tp kalau nk guna cream lain atau ape2 filling pun bole..xde mslh.

Baca Juga :

Bahan Cream Cheese Meleleh For Topping

  • 1 Ketul Cream cheese tatura atau 1 kotal philladelphia
  • 1 cawan whipping cream
  • 2 cawan susu pekat manis
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 kotak cheddar cheese

Cara-cara Penyediaan

  1. Pukul dulu cream cheese hingga lembut, tuang whipping cream dan putar lagi dengan high speed hingga ia gebu.
  2. Masuk susu pekat putar lagi
  3. Bubuh esen vanilla dan tambah susu segar
  4. Tuang keseluruh kek cream sheese ini memang agak cair dan meleleh
    parut cheddar cheese ke keseluruh kek
  5. Siap dihidangkan

Sedap benar kek cheese leleh ni. Kek ni elok dihidangkan perayaan hari jadi or dalam majlis-majlis pemuda pemudi. Teman shud try at home yer kerana memang sedap kek ni. Oke sekian entry resepi kek cheese meleleh ni. Semoga berfaedah and Selamat Mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Kukus Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *