Resepi Kek Cheese Meleleh Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Hai semua. Jumpa lagi dengan saya. Ibu Suri muda sedang belajar masak-masak. Oleh itu saya nak rajin kongsikan resepi kek disini. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi kek cheese meleleh. Hmmm terbuai lembutnya kek cheese ni di tekak. Korang cuba tengok kek macam ni di kedai pasti ramai terjual. Buat rakan yang tak beli tu kek dont worry saya nak kongsikan bahan-bahan and cara-cara membuat kek tu. Saya jugak tak pandai dalam buat kek ni but saya keep try ulang kali sampai pandai buat kek ni. Sudah pandai tak lupa berkongsi dengan korang semua abang akak and adik. Oke langsung sahaja simak resepi berikut ni.

Resepi Kek Cheese Meleleh Mudah dan Sedap
Bahan-bahan Kek:

  • 100 gm tepung tepung gandum*
  • 60 gm tepung jagung*
  • 1 sk baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 100 gm gula kaster
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
  • 75 gm mentega cair

Bahan untuk Krim:

  • 250 gm cream cheese philadelphia
  • 120 gram susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream (optional: jika mahu buat cheese meleleh)
  • Satukan kesemua bahan dan putar sehingga tidak berketul ketul. Adunan memang cair.

Baca Juga : Resepi Kek Batik Cheese Mudah dan Sedap

 

Bahan untuk Topping:

  • 250 gm kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara Membuat Kek:

  1. Satu dan ayakkan bahan bertanda*. Kemudian masukkan semua bahan bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
  4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 160C.
  5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
  6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh permukaan kek sebagai toppingnya.
  9. Masukkan dlm peti ais dalam 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Dah pasti rakan musti cuba at home. Kerana resepi ni mudah dan sedap sangat. Dont give up kalau masakan buat teman tak selera. Keep try and flow the procces. Oke sekian entry kali ni semoga berfaedah. Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Moist Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *