Resepi Kek Cheese Jepun Mudah Dan Sedap Istimewa

resepikek.net – Salam Sejahtera semua kawan positif. Semoga hari ni ceria and sihat selalu. Jumpa kembali dengan saya untuk berkongsi resepi. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek cheese jepun yang sedap tu. Resepi kek ni merupakan adoption fron negeri matahari terbit. Tentu lah resepi ni banyak faedahnya. Untuk kawan peminat and nak buat resepi ni sediakan bahan-bahan seperti dibawah ni. Oke langsung sahaja semak bahan yang perlu disediakan.

Resepi Kek Cheese Jepun Mudah dan Sedap Istimewa

Bahan-bahan Kek Cheese Jepun

Bahan-bahan A:

  • 60 ml susu segar UHT
  • 160 g cream cheese (saya guna tatura )
  • 3 keping keju slice cheese dale dikoyak-koyakan ( saya tambah )
  • 30 g mentega salted ( saya guna anchor)

Bahan-bahan B:

  • 4 bj kuning telur gred A(yang telah dibuang tali pusatnya)

Bahan-bahan C:

  • 30 g tepung superfine( tepung halus)
  • 30 g tepung jagung

Bahan-bahan D:

  • 4 biji putih telur gred A
  • 1 sdu teh cream of tartar
  • 20 ml jus lemon
  • 100 g gula kastor.

Baca Juga : Resepi Kek Minyak Tanpa Susu Mudah dan Sedap

Cara-cara Membuat Kek Cheese Jepun :

  1. Panaskan oven 170 degre.Sapukan loyang dengan menggunakan sedikit mentega dan alaskan didasar serta dikelilingnya dengan menggunakan kertas minyak.
  2. Cairkan bahan A secara double boil.Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati dan tak berketul-ketul.Bila dah sebati ketepikan sebentar dan sejukan.Bila dah sejuk addkan kuning telur yang telah dibuang tali pusatnya.Kacau sehingga sebati dan adunan menjadi licin dan tak ber ketul-ketul.
  3. Pukul putih telur dengan menggunakan pemutar elektrik.Masukan gula sedikit demi sedikit diikuti dengan cream of tartar dan diakhiri dengan jus lemon.Dengan menggunakan kelajuan yang tinggi putar putih telur sehingga bertanduk.Ketepikan.
  4. Ayak tepung jagung dan tepung gandum ke dalam cheese ( bahan A).Kacau dengan mengguna kan whisk tangan sehingga sebati dan tak berketul.
  5. Bila dah sebati addkan sedikit demi sedikit adunan putih telur ke dalam aduanan cheese tadi. Kaub balikan sehingga sebati.
  6. Bila adunan dah sebati addkan adunan ke dalam loyang.Masak secara waterbath selama 1 jam dengan suhu 170 degree dengan menggunakan api atas bawah. (Setengah jam pertama bakar dengan menggunakan suhu 170 degree dan tukar suhu ke 150 degree sehingaa kek masak)
  7. Bila kek dah masak biarkan kek berada didalam oven selama 30 sehingga 1 jam. Kemudian barulah dikeluarkan kek dari oven.

Huurrmm Mudah and Sedap terbaik. Resepi kek ni biasa saya hidangkan saat penghujung minggu. Sekali waktu jugak saya sediakan dalam box makan anak and suami utk keje. So untuk kawan nak cuba boleh lah share pengalam kat kolom komentar bawah ni. Oke sekian kongsi resepi kek cheese jepun ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamat mencuba 😀

Baca Juga : 5 Resepi Kek Lapis Cheese Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *