Resepi Kek Carrot Lembab Sedap Dan Mudah

resepikek.net – Salam Sejahtera Semua. Semoga temansemua selalu sihat and sejahtera. Kemabli dengan saye yang suka berkongsi resepi. Entry kalli saye nak kongsikan resepi kek carrot lembab. Sangat sedap ditekak kek ni. Dengan manis lobak merah or carrot and tambah lagi lemak cream sheese memang buat tak tahan nak makan kek ni. Awal mula dapat resepi ni kerana tetamu yang bercita nak buat resepi kek carrot lembab so saye cuba aj resepi from tetamu tu. And Hasil pon tak mengecewakan. Kata my hubby so moist and sedap. Kalau kita tengok resepi ni kaya dengan bahan lobak kerana memang kek carrot or lobak. So Saya langsung sahaja kongsikan resepi kat bawah ye. Tengok jom.

Resepi Kek Carrot Lembab Sedap dan Mudah

Bahan-bahanya :

  • 4 biji telur.
  • 1 1/4 cawan minyak jagung.
  • 1 cawan gula halus.
  • 2 cawan tepung gandum.
  • 2 tsp esen vanila.
  • 2 tsp baking powder.
  • 2 tsp baking soda.
  • 1/2 tsp garam halus.
  • 1 tsp serbuk kayu manis.
  • 1 cawan walnut.-cincang kasar.
  • 3 cawan karot-parut.
  • Sedikit kismis.

Baca Juga : Resepi Kek Batik Telur Mudah dan Sedap Wajib Cuba

Cara-caranya :

  1. Masukkan telur,minyak masak,esen vanila dan gula ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.( guna whisk)
  2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama garam,serbuk kayu manis,baking soda dan baking powder.
  3. Kacau hingga rata kemudian masukkan parutan lobak merah.
  4. Akhir sekali masukkan walnut & kismis dan gaul hingga sekata.
  5. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh.
  6. Bakar sehingga masak.sejukkan terlebih dahulu sebelum di hias dengan cream cheese frosting.

Tips

Jangan masak kek terlalu lama ya.Sebaik saja ianya masak cepat-cepat keluarkan dari ketuhar untuk mengelakkkan kek karot jadi kering.

Cream Cheese Frosting.

Bahan-bahannya:

  • 100 gm butter.
  • 125 gm cream cheese.
  • 1 tsp esen vanila.
  • 1 1/2 tbsp gula ising.

Cara-caranya:

  1. Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk pengadun dan putar sehingga gebu.

 

Itulah bahan and cara cara buat resepi kek carrot lembab. Resepi ni elok dihidangkan saat tetamu hadir at home or sodara jauh hadir at home. Boleh pulak teman sediakan at lemari pendingin untuk sehari-hari. Teman cuba ya resepi ni kerana tak rugi kalau cuba buat. Oke sekian entry resepi kek carrot lembab ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamt mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Kukus Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *