Resepi Kek Carrot Kukus Sukatan Cawan Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. How your day? I hope all your activity suai your plan. Tengok dapur banyak carrot fresh tak da ide buat masak apa. Ni pun persiapan masak memasak selama one week. Daripada berpusing cari ide masakan berat saye punya ide buat resepi kek carrot. But resepi kek karot tu banyak macam je. Cuba teman tengok kat dunia maya ramai ka resepi kek carrot ni, ada resepi kek cheese, resepi kek bakar etc. And saya pun choice resepi kek carrot kukus sukatan cawan. Kenape? Kerana di dapur banyak carrot so saye buat dengan resepi tu. Oke untuk teman setia blog ni saye kongsikan resepi kek carrot kukus sukatan cawan yer. Saye guna loyang 10×10″ and suhu bila nampak permukaan kek dah perang dari 180 ke 160 dan 150. Oke langsung sahaja tengok jom bahan and cara-cara.

Resepi Kek Carrot Kukus Sukatan Cawan Mudah dan Sedap

Bahan-Bahan :

  • 3 1/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
  • 2 Biji Lobak Merah (Disagat)
  • 1 1/2 Cawan Minyak Jagung
  • 1 1/4 Cawan Gula Kastor
  • 1 1/2 Cawan Susu Cair
  • 1 Sudu Besar Cuka
  • 2 Biji Telur (Gred A)
  • 1 Sudu Esen Vanilla

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Kukus Paling Sedap dan Mudah

Cara-Cara :

  1. Masukkan cuka kedalam susu dan biarkan hingga menjadi buttermilk.
  2. Masukkan minyak dan telur kedalam bekas, pukul hingga sebati dan kembang.
  3. Masukkan gula dan lobak merah yang telah disagat dan pukul lagi guna mixer.
  4. Masukkan esen vanilla, butter milk dan tepung, pukul hingga sebati dengan perlahan.
  5. Masukkan kedalam loyang yang telah digris hingga penuh.
  6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius atau kukus selama satu jam.
  7. Cucuk dengan lidi untuk check sama ada dah masak ke tidak.
  8. Biarkan sejuk dan hidangkan atau letakkan cream diatasnya.

mmm So delicious. Kek ni bisa teman simpan dalam freezer saat tak da yang makan kek ni. Kerana semakin lama disimpan dalam freezer maka semakin moist and sedap. Oke sekian entry resepi kek carrot kukus sukatan cawan ni. Teman shud try yer at home. Semoga berfaedan and jangan lupa berkongsi dengan saye di blog sederhana ni. Semoga berfaedah :D.

Baca Juga : Resepi Kek Carrot Mudah dan Lazat

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *