Resepi Kek Batik Telur Mudah Dan Sedap Wajib Cuba

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. I hope you in healthy always. Esok nak ada yang tamu hadir. Tamu tu saudara dari jauh-jauh. Dah kali kedua ni saudara tu hadir in my home. Seperti biasa saye hidangkan kek kegemaran anak saudara tu. So before i buat kek saye nak kongsikan dengan teman sejati blog ni. Saye nak kongsikan resepi kek batik telur. Actually saye bisa buat resepi kek batik telur and resepi kek batik tanpa telur. Perbezaan resepi tu only for telur. Oke tanpa banyak cakap saye langsung sahaj kongsikan resepi tu. Tengok Bahan and cara jom.

Resepi Kek Batik Telur Mudah dan Sedap Wajib Cuba

Bahan-bahan kek batik

Bahan-bahan kek ada telur :

  • 300 gram biskut marie dipatahkan 4 (ikut suka nak patahkan cemana pun. nak susun selapis-selapis pun boleh)
  • 1 cawan/ 125 gram butter (kalau takda butter, aku guna planta je)
  • ½ cawan susu pekat manis
  • 2 cawan milo
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan nestum/oat yang dikisar halus
  • 3 biji telur (dipukul)

Bahan-bahan kek tanpa telur :

  • sama saja seperti bahan diatas kecuali telur, cuma bezanya perlu ditambah ;
  • ¼ cawan susu pekat manis
  • 3 sudu besar susu segar
  • 1 sudu kecil minyak sapi (tak letak pun tak apa. aku saja tambah)

Baca Juga : Resepi Kek Carrot Bakar Mudah dan Lazat

Cara-cara membuatnya :

  1. Patah-patahkan biskut marie.
  2. Campurkan kesemua bahan diatas api kecik/sederhana. cairkan butter terlebih dahulu. kemudian masukkan susu pekat, serbuk koko dan milo sedikit demi sedikit sambil dikacau rata supaya bahan-bahan tak mengeras. kemudian masukkan esen vanila dan nestum/oat, kacau lagi sehingga adunan memekat. (kalau masukkan telur, campurkan telur ke dalam bahan-bahan itu sekali dan kacau rata)
  3. Apabila bahan-bahan coklat tadi dah memekat, tutup api. kemudian curahkan ke dalam bekas yang mengandungi biskut marie yang dipatah-patahkan tu. gaul sehingga rata. sehingga semua permukaan biskut marie disaluti coklat. baru best. hehe
  4. Kemudian, masukkan marie diselaputi coklat tadi ke dalam acuan/loyang/bekas yang korang nak guna tu lahh. (aku guna tupperware je. senang. boleh tutup dengan penutup tupperware tu. so kalau dalam peti sejuk ada air-air, takdala tumpah atas kek batik aku ni haa. hehe)
  5. Tekan-tekan marie coklat dalam bekas tu sampai padat dan meliputi seluruh ruang bekas. haa, ni lahh rupanya setelah ditekan-tekan hingga padat. (Adek, sila take note ya. haha). kalau nak efek lebih dramatik sikit, korang bolehlah tabur milo/gula manik/badam atau apa-apa bahan yang sesuai sebagai hiasan kek batik anda.
  6. Sejukkan dulu kek batik anda pada suhu bilik. (tadi kan masak atas api. so sejukkan dulu la. jangan panas-panas terus masukkan dalam peti sejuk. kang tak jadi kek korang, haa tak tauu la. hihi) then baru masukkan ke dalam peti sejuk supaya kek menyejuk dan mengeras. biarkan coklat dan biskut marie itu membentuk bonding yang kukuh dalam peti sejuk. hehe
  7. Keluarkan dari peti sejuk, potong, hidang dan makan ! nyummy ! 😀

Hmmm pasti budak or anak saudara tu kegilaan sangat with kek saye ni. Kerana memang sedap and lazat kek ni. Pantaslah jagi kegemaran anak. Oke sekian entry resepi kek batik telur ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Kukus Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *