Resepi Kek Batik Sukatan Cawan Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Kembali bersama saye yang sudi berkongsi resepi dengan teman. Kali ni saye nak kongsiksan resepi kek batik sukatan cawan. Kenape biar tak mainstream ye. Actually bahan and cara-cara penyediaan sama je like a kek batik original. But the secret is guna sukatan cawan untuk wadah. Selain tu ada secret lain la. Mahu tahu secret apa tu? Oke langsung sahaja tengok bahan-bahan and cara-cara resepi nye. Simak Jom.

Resepi Kek Batik Sukatan Cawan Mudah dan Sedap

Bahan-bahan :

  • 4 biji telur,
  • 4 sudu milo,
  • 4 sudu susu pekat,
  • 4 sudu serbuk koko,
  • 4 sudu gula,
  • 1 paket biskut marie( 350 gram ),
  • 1 buku buttercup,

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Nutella Mudah dan Sedap

Cara-cara Penyediaan :

  1. Patah2kan biskut marie kepada empat bhg. dlam stu bkas.
  2. Masukkan telur, susu pekat, milo, serbuk koko, dan gula ddlam bekas yang lain. Kemudian kacaukan bhan2 tersebut sehingga sebati.
  3. Cairkan buttercup dalam periuk.
  4. Masukkan semua bahan yg telah dsebatikan td kedalam periuk bersama buttercup yg telah dicairkan dan biskut marie yg dipatahkan tadi. Gaul semua bhan selama 15 minit dalam keadaan api terbuka.
  5. Angkat bahan2 telah dicampur tadi dan ltakkan didalam sukatan cawan size mengikut citarasa masing2. Sejukkan kedalam peti ais. Biskut batik sedia dihidang.

Tips

  1. Pastikan api yg digunakan adalah sangat perlahan. Api yg kuat menyebabkan biskut batik menjadi kering dan tidak sedap.
  2. Kalau nk sedapkan lagi kek, bahan2 yg disebatikan tadi dicampur kan susu segar/susu cair.
  3. Lagi satu, masukkan lebih serbuk milo berbanding serbuk koko.
  4. Kalau nk kek itu lembut, gaul sume bahan2 dalam periuk dengan lebih lama lagi.
  5. Kalau nak kek itu rangup pula, masukkan biskut marie terlebih dahulu kemudian gaulkan dengan mentega yg telah dicairkan. Seterusnya barulah dimasukkan bahan2 yg telah disebatikan tadi.

mmm yummy memang delicious ni kek. Pantas la jadi famous. Kek batik ni elok dihidangkan sebagai teman keje or school. Elok pulak teman hidangkan at home. Oleh itu teman shud try at home. Oke sekian entry resepi kek batik sukatan cawan ni. Semoga berfaedah and Selamat Mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Marble Sukatan Cawan Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *