Resepi Kek Batik Sarawak Paling Sedap Dan Mudah

resepikek.net – Salam sejahtera semua. Semoga teman semua healthy always. Kerana kesihatan itu nikmat paling baik dari NYA. Siapa disini yang tak kenal kek batik? Ayok tak perlu malu kerana saya pon tak kenal kek batik but tu dahulu. And now saya dah kenal dengan kek batik tu. Kek batik banyak macam and versi sesuai kesukaan masing-masing. Oleh itu saya nak kongsikan resepi kek batik sarawak kesukaan family. Resepi ni saya peroleh dari suami. He search in internet about resepi kek batik and request to me to make that. And so yeeer saya buat kek tu and berkongsi pulak di blog ni. Oke langsung sahaja tengok resepi nya.

Resepi Kek Batik Sarawak Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan A

  • 100g Gula Halus
  • 200g Jem Nenas
  • 450g Butter
  • 30g Ovalete
  • 300g Susu Pekat Manis

Bahan-bahan B

  • 10 biji Telur Gred A

Bahan-bahan C

  • 270g Tepung Hong Kong

Baca Juga : Resepi Kek Marble Coklat Mudah dan Sedap Istimewa

Bahan-bahan D

  • Pewarna Hijau, kuning dan merah

Cara Cara Menyediakan Resepi Kek Batik Sarawak

  1. Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang dengan kelajuan yang maxima.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul, juga dengan kelajuan sama sehingga habis
  3. Masukkan tepung dan adun dengan kelajuan yang perlahan hanya untuk sebatikan saja.
  4. Bahagikan kan kpd 3 bahagian di diwarnakan merah, kuning dan hijau.

Cara-Cara batik :

  1. Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.
  2. Alaskan dengan kertas minyak.
  3. Sendukkan adunan warna merah ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
  4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang sederhana besar.
  5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
  6. Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.
  7. Sapu sedikit butter di atas nya.
  8. Ulang step 3-7 diatas untuk hijau, kuning, dan Merah kembali sehingga adunan habis.

Tips : Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.

Itulah bahan-bahan and cara buat kek batik sarawak. Lepas saya buat kek tu my family and anak jadi suka dengan kek itu. Oleh itu saya kadang-kadang hidangkan at home dalam peti sejuk. So teman shud try at home yaa. Oke sekian entry resepi kek batik sarawak ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Marble Gebu Mudah dan Sedap

 

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *