Resepi Kek Batik Rangup Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Jumpa lagi bersama saye yang sudi berkongsi resepi dengan teman semua. Kali ni saye nak kongsikan resepi kek batik rangup. Idea ni saye dapat when anak kat sekitaran rumah tak mahu or tak gemar makan kek. Actually banyak anak or budak yang kegilaan dengan kek. Sikik story anak tu tak gemar rasa kek macam lembut and limau. So saye cuba buat resepi kek rangup ni. Untuk bahan and cara cara sikik berbeza dengan resepi kek batik original or resepi kek batik telur or tanpa telur. Saye buat resepi ni kerana memang saye suka berkongsi masakan untuk teman. SO tak perlu banyak becakap langsung sahaja saye kongsikan resepi tu. Tengok jom.

Resepi Kek Batik Rangup Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Kek Batik Ranggup :

  • 1 bungkus biskut Meri. Boleh guna yang plain aau yang coklat juga.(patah kan 2 ..kalau tak nak pun tak pe..)
  • 1 cawan majerin atau mentega
  • 1 cawan serbuk milo
  • 2 sudu besar serbuk coklat
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila

Baca Juga : Resepi Kek Carrot Bakar Mudah dan Lazat

Cara-cara Penyediaan Kek Batik Ranggup :

  1. Cairkan mentega dalam periuk..guna api kecil je.
  2. Masuk kan susu pekat milo dan serbuk coklat..
  3. Kacau sampai milo dan coklat tak berketul..
  4. Masuk kan esen vanila..tutup api.
  5. Masuk kan biskut mery.
  6. Kacau sebati dan terus angkat masuk kan dalam loyang.
  7. Tekan-tekan supaya dia mampat dalam loyang.
  8. Masuk kan dalam peti sejuk lebih kurang 5-6 jam.
  9. Sedia untuk dihidangkan..

hmmm sedaaap. Kek batik ni elok pulak dihidangkan daily. Buat teman camilan teman or sodara lain. Elok pulak kek ni dihidangkan bersama jus. Teman bisa cuba jus kesukaan or jus carrot kat bawah ni

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Kukus Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Jus Carrot

  • Lobak merah (Carrot)
  • Susu segar atau susu pekat manis (f&n)
  • Gula (jika gunakan susu pekat manis tidak perlu tambah gula pon xpe)

Cara-caranya :

  1. Kupas kulit sebiji carrot tu elok-elok dan basuh.. kalau ikut islam, selawat 3x lagi bagus…
  2. Potong dadu carrot tu.. saiz, ikut suka korang la, kalau nak bagi blender jadi halus cepat, potong kecik.. kalau malas potong besar cikit, tapi nak blender tu amek masa lama cikit la yer…

ada banyak cara sebenarnya :-

  1. Masukkan carrot dan sedikit setengah cawan air kosong (air masak) dan tambah gula 1 1/2 camca teh atau 2 sudu.. ikut suka anda la yer… kurang manis lagi bagus.. pastu dah blender halus, tapis kan je.. pastu korang akan dapat lebih kurang setengah cawan la yer.. tambah je susu segar sampai jadi ckup secawan.. kacau-kacau dan siap…
  2. Masukkan carrot dan air kosong sahaja atau dengan gula… kalau tanpa gula lagi sihat.. blender dan tapis… settle… tapi yang ni tak berkrim la yer macam yang kat atas…
  3. Masukkan carrot dan secawan susu segar… blender halus dan tapis.. nak minum terus pon boleh.. kalau rasa tak manis, boleh tambah susu pekat manis ikut selera anda yer…
  4. Masukkan carrot dan air kosong dan 2-3 sudu susu pekat manis… ikut selera anda la yer, kalau takut terlalu manis.. bubuh je 2 sudu.. pastu kalau tak manis boleh je masukkan lagi lepas dah tapis nanti… tak ada masalah… boleh adjust hehe…

Oke sekian entry resepi kek batik rengup ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kek Rasta Pelangi Cheese Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *