Resepi Kek Batik Nestum Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Salam Sihat Semua teman. Masih berpusing search ide resepi kek? Teman berada di blog yang tepat. Kerana saye disini sudi berkongsi resepi kek dengan teman semua yer. Oke kali saye nak kongsikan resepi kek batik nestum. Actually resepi kek betik nestum mreupakan barian resepi kek batik original. And awal mula saye jumpa resepi ni kat sodara yang bertamu at home anda give me to eat that. Memang sedap rasa kek ni. Oleh itu saye kongsikan dengan teman semua. Oke tanpa banyak cakap langsung sahaja teman tengok resepi bahan and cara cara nye yer.

Resepi Kek Batik Nestum Mudah dan Sedap

Bahan-bahan

  • 300gm coklat compound
  • 400gm biskut marie HWA TAI ( biskut brand ni sedap )
  • 1/2 cawan serbuk koko ( lagi berkualiti lagi sedap )
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu besar butter ( wani guna sudu makan )
  • 3 x 1/2 cawan nestum

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Meleleh Paling Sedap dan Mudah

Cara-cara Penyediaan :

  1. Biskut marie dipatah 2
  2. Satukan coklat compound, serbuk koko, gula pasir, susu cair dalam satu kuali, buka api dan kacau perlahan sehingga semua bahan sebati
  3. Kacau sehingga adunan coklat mendidih, baru masukkan butter dan kacau sehingga butter cair
  4. Masa tahap ni, pastikan adunan coklat betul-betul mendidih lama sikit nak bagi pekat sebelum masukkan biskut marie.kacau selalu
  5. Kemudian, baru masukkan biskut marie dan gaul sehingga semua biskut disalut dengan coklat sehingga rata
  6. Tutup api dan baru masukkan nestum sikit -sikit, itu sebab buat 3 x 1/2 cawan. letak 1/2 cawan gaul rata dan letak lagi 1/2 cawan dan 1/2 cawan seterusnya .tak nak nestum digaul di tempat yang sama.. nestum kan cepat melekat.
  7. Tuang dalam loyang empat segi 8 x 8 ” yang telah dialaskan dengan cling wrap ..ratakan dan tekan biar padat .sejukkan semalaman baru potong.cara nak padatkan boleh rujuk gambar

NOTA:

  • Guna loyang empat segi 8 x 8 “
  • Lepas biskut digaul rata dengan coklat masih ada lagi lebihan coklat, curahkan nestum dekat ada lebihan coklat tu ya sambil gaul rata.
  • Tip untuk ratakan dan padatkan biskut tu dengan gunakan cling wrap menutupi permukaan atas loyang dan tekan dan ratakan biar padat.. tujuannya nak elakkan biskut tu melekat kat sudip, jadi bila buat macam ni tak adalah bila nak tekan tu asyik melekat
  • Lepas keluarkan dari peti potong terus nak bagi potongan kemas.seeloknya guna pisau tajam.

Resepi ni sangat elok dihidangkan as a friend watch a drama or movie. Saye awal mula buat resepi ni sering gagal but saye tak patah semangat. Oleh itu teman shud try at home yer. Oke sekian entry resepi kek batik nestum ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Pisang Kukus Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *