Resepi Kek Batik Cheese Mudah Dan Sedap

resepikek.net – Hai Abang, Akak, and Adik. Mudah-mudahan korang abang akak and adik sihat dan sejahtera selalu. Kembali dengan saya untuk berkongsi resepi kek mudah dan sedap. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi kek batik cheese. Awal mula saya jumpa resepi tu kat kedai kek berhampiran rumah teman saye. Wujud kek tu sangat seronok, so saya pon terpikat. Kami cuba search bahan bahan and resepi kat kedai tu. And Alhamdulillah chef disana baik hati so saya pon mengerti resep kek ni. Resepi kek ni mudah, korang pasti cuba at home. Oke jom korang simak resepi nye la

Bahan-bahan Kek Batik Cheese :

  • 1 ketul buttercup/ 250gm marjerin
  • 900gm biskut Marie (plain)
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur – pukul hingga kembang

Baca Juga : Resepi Kek Cheese Meleleh Mudah dan Sedap

Topping Kek Batik Cheese

  • 250gm cream cheese
  • 1/2 cawan susu pekat
  • *pukul sebati cream cheese dan susu pekat hingga kembang.Sapukan rata atas kek batik.

Cara-cara Membuat Kek Batik Cheese :

  1. Larutkan gula, susu pekat,serbuk koko,milo dengan air panas. Nak mudah gaul sebati dalam jug.
  2. Panaskan butter dalam periuk besar. Bila butter dah cair, masukkan campuraan serbuk koko tadi. Masak hingga mendidih.
  3. Bila campuran dah mendidih, masukkan pula telur yang telah dipukul tadi. Kacau sebati hingga campuran hampir pekat.Tutup api.
  4. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan dan gaul sebati.
  5. Letakkan biskut marie tadi ke dalam loyang, ratakan dan tekan hingga padat.
  6. Tuangkan topping cream cheese dan tabur coklat rice jika suka.Simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam.Potong dan hidang.

hmmm resepi ni pantas rakan cuba at home. Lebih kagi korang dah tahu faedah cheese tu. Faedah Cheese mengandungi asam amino yang elok untuk pembangunan massa otot, metabolisme sel badan dan tulang. Cheese jugak mengandungi riboflavin, vitgamin B12 dan asam folat, Vitamin A, Selenium, Fosfor, Kalsium dan tryptopham. Kesemua hal tu sangat elok buat badan seperti Vit B12 dan asam folat berfaedar membantu pematangan sel darah merah. Selenium guna anzim antioksidan. Oleh itu sangat elok makan kek batik cheese ni. Oke sekian entry kali ni. Semoga berfaedah dan selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Coklat Moist Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *