Resepi Kek Batik Biskut Marie Raya Aidilfitri

resepikek.net – Salam Sejahtera semua teman. Apa Khabar? I hope you in healthy always. Masih berpusing ide resepi biskut raya? Tengok lah blog ni alnya saye nak kongsikan resepi biskut raya and resepi kek raya. Oke kali ni saye nak kongsikan resepi kek batik biskut marie aidilfitri. Kerana memang mudah and jadi kegilaan anak saat raya nanti. Kegilaan anak dengan biskut ni bukan tanpa alasan yer kerana memang lembut kat luar and crnchy kat dalam. So buat teman yang belum tahu resepi bahan and cara cara saye kongsikan resepi yer.

Resepi Kek Batik Biskut Marie Raya Aidilfitri

Bahan-bahan Kek Batik Biskut Marie

  • 2 cawan milo
  • 2 sudu besar serbuk koko ( tak nak letak pon takpe )
  • ½ tin susu pekat manis
  • 1 buku buttercup
  • 1 paket biskut marie
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Baca Juga : 6 Resepi Biskut Raya Simple dan Sedap 2017

Cara Penyediaan Kek Batik Biskut Marie

  1. Cairkan buttercup kat dalam periuk..bila dah cair masukkan susu pekat dan gaul semua bahan bagi sebati dengan api yang sederhana.
  2. Setelah semua bahan sebati masukkan milo dan juga serbuk koko,gaul sebati dan pastikan milo dan serbuk koko tak berketul ketul.Kalau berketul nanti tak cantik.
  3. Masukkan esen vanila dan gaul lagi.
  4. Masukkan biskut Marie yang telah di patahkan kepada empat bahagian ke dalam periuk dan jangan lupa gaul lagi bagi rata.
  5. Bila dah siap masukkan dalam bekas atau loyang yang telah dialas dengan plastik.Tujuan alas dengan plastik,supaya senang nak keluarkan nanti takde la melekat kat bekas atau loyang kita.
  6. Tekan tekan permukaan adunan bagi padat menggunakan belakang sudu,bila dah nampak padat boleh simpan dalam peti sejuk bagi keras.
  7. Cara nak potong,keluarkan kek batik biskut marie dari peti sejuk..Biarkan seketika baru potong..

Mudah bukan main. Buat teman yang baru try bangkit kan percaya diri kerana percaya diri tu penting. Saye jugak seperti itu saat pertamam belajar masak memasak. Oke sekian entry Resepi Kek Batik Biskut Marie Raya Aidilfitri ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Kek Batik Lembut Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *